Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε., φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, ιδρύθηκε το 1987 από γονείς και συγγενείς παιδιών που πάσχουν από αυτισμό. Οι γονείς, ίδρυσαν το Σύλλογο αντιδρώντας σθεναρά τόσο στις απόψεις των ψυχολόγων της εποχής, ότι τα παιδιά τους πρέπει να τα στείλουν στην Λέρο, για να σώσουν τα άλλα τους γερά παιδιά!!

Όσο και στην τακτική των άλλων Ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν τα αυτιστικά παιδιά μαζί παιδιά πάσχοντα από το Σύνδρομο Ντάουν και άλλες παθήσεις. Η κτηματική εταιρία του Δημοσίου παραχωρεί στον Σύλλογο το 1989, το οικόπεδο στην Καλαμαριά.

Ο σύλλογος αγοράζει ένα μεταχειρισμένο λυόμενο κτίριο, το αποσυναρμολογεί και το μεταφέρει από την Καλαμάτα στην Καλαμαριά όπου το συναρμολογεί, στο ιδιόκτητο πλέον οικόπεδο, το 1990.

Παράλληλα με την απογευματινή λειτουργία, το κέντρο λειτουργεί και τα πρωινά, σε συνεργασία με το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας, παρέχοντας θεραπευτική εκπαίδευση σε αυτιστικά παιδιά ή παιδιά ή παιδιά με έντονα αυτιστικά χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος "Αχτίδα", ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη, κυρίως από αποφοίτους του Κολεγίου "Anatolia", της τάξεως του 1956, με την επωνυμία "Σύλλογος Αρωγής Συλλόγου Γονέων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε". Γρήγορα πλαισιώθηκε από αποφοίτους και άλλων τάξεων και πολλούς φίλους που ευαισθητοποιήθηκαν από το πρόβλημα των αυτιστικών παιδιών και τους Γονείς, που έχουν απορροφηθεί στην έρευνα και μελέτη πρωτοποριακών μεθόδων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους μη έχοντας χρόνο και περαιτέρω δυνατότητες για να ασχοληθούν και για εξεύρεση πόρων.. Σήμερα τα μέλη μας πλησιάζουν τα 200.
  • Με την οικονομική και ηθική στήριξη του Συλλόγου 'Αχτίδα" αρχίζει η ανέγερση νέου κτιρίου, δίπλα στο παλιό, κατάλληλο να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του "Κέντρου" και να καλύψει τις ανάγκες της μεθόδου που υιοθέτησαν οι γονείς των αυτιστικών ως την πλέον ενδεδειγμένη.
  • Το 2002 γίνονται τα εγκαίνια του νέου κτιρίου και έκτοτε λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα για αυτιστικά παιδιά και περιοδικά λειτουργεί και ως "Συμβουλευτικός Σταθμός" για γονείς αυτιστικών .
Το Κέντρο Αυτισμού "Αχτίδα" σήμερα παρέχει:
  • Διάγνωση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία ατόμων με αυτισμό ατομικά αλλά και σε ομάδες 4 - 5 ατόμων με στόχο τη συναισθηματική ωρίμανση, εκμάθηση δεξιοτήτων, κοινωνικοποίηση κ.λ.π.
  • Ασκήσεις κολύμβησης στην εσωτερική πισίνα του κέντρου με την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών.
  • Απογευματινή δημιουργική απασχόληση αυτιστικών παιδιών σε μικρές ομάδες.
  • Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για γονείς κάθε Τρίτη μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς αυτιστικών παιδιών.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα του αυτισμού.