Η ΑΧΤΙΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, από τις 9πμ έως τις 2μμ, συνδιοργανώνεται από τη ΧΑΝΘ και 16 ΜΚΟ – φορείς της Θεσσαλονίκης εθελοντική
αιμοδοσία, αφιερωμένη στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής».
Σας περιμένουμε στη Χ.Α.Ν.Θ. σε μια ειδική εκδήλωση Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς για  δωρεά αίματος και μυελού των οστών.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Κέντρου Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ., αποτελεί  συνδιοργάνωση 16 φορέων της πόλης και θα
πραγματοποιηθεί με την τήρηση του απαραίτητου υγειονομικού πρωτοκόλλου προστασίας που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ για κάθε δράση
εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικού εθελοντισμού της Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί το Δίκτυο Εθελοντών Αιμοδοτών.
Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ενεργοποιείται και εμπλουτίζεται με την εθελοντική προσφορά αίματος, όταν υπάρχει ανάγκη.
Η φετινή εθελοντική αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής» που προσφέρει αίμα σε ανθρώπους που πάσχουν από θαλασσαιμία  (μεσογειακή αναιμία).  Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μέλη του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους και θα καταγράφουν τους εθελοντές αιμοδότες που θέλουν να γίνουν και εθελοντές δότες  μυελού των οστών.
Παράλληλα, μια Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο “Πρόσωπα, αλυσίδα ζωής” θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Κεντρικού Κτηρίου Χ.Α.Ν.Θ. συμβολίζοντας την αξία του ανθρώπου ως λήπτης και δότης αλληλεγγύης, ένα αναγκαίο δίπολο ρόλων του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέλλα Χαβιαροπούλου, Πηνελόπη Καπετανούδη, Jamil Khan, Ζακλίν Δελασούδα, Μαρίνα Ψάλτη, Πολύμνια Αργύρη και Αγγέλα Βάγια.

Την Εθελοντική Αιμοδοσία συνδιοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς: Χ.Α.Ν.Θ., Πηγή Ζωής, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, ΑΧΤΙΔΑ, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Θερμαΐδες, Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αγροτική Παιδική Φωλιά ΒΕ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, Εταιρεία  Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών – Κέντρο UNESCO, Bloode, Συζωή, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατών από την Covid -19 λοίμωξη, οι υποψήφιοι εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών δε θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία αιμοδοσίας και να μην έχουν συμπτώματα του ιού όπως βήχα πυρετό, πονόλαιμο.
Οι εθελοντές αιμοδότες  που επιθυμούν να εγγραφούν και ως δότες αιμοποιητικών κυττάρων θα δίνουν δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) σε συντονιστές μεταμοσχεύσεων του ΑΧΕΠΑ.

Η προσέλευση στην Εκδήλωση Αιμοδοσίας, στο κεντρικό κτήριο της Χ.Α.Ν.Θ. θα γίνεται με μάσκα και σε προγραμματισμένο ραντεβού.